Ergonomische draagzak

Een ergonomische draagzak is een voorgevormde drager, ook wel Soft structured carrier of SSC genoemd. Er zijn verschillende typen ergonomische draagzakken op de markt: de Mei tai, de ‘half buckle’ drager, de ‘full buckle’ drager en variaties daarop. Bij een Mei tai knoop je de heupband en de schouderbanden. Bij een half buckle drager klik je de heupband vast met een gesp en knoop je de schouderbanden. Bij een full buckle drager klik je zowel de heupband als de schouderbanden vast met gespen. Er zijn dragers die al passen vanaf de geboorte, dragers voor de peuter en/of kleuterleeftijd en verstelbare dragers die meegroeien met je kind. Het is verstandig om voordat je een ergonomische drager aanschaft er een paar te passen. Zo weet je van te voren welke je comfortabel vindt zitten en welke je prettig vindt in het gebruik.

De term ‘ergonomisch’ is helaas niet beschermd. Er zijn veel draagzakken op de markt waarvan de fabrikant aangeeft dat ze ergonomisch te zijn, maar die niet worden geadviseerd door draagconsulenten. Hoe herken je een ergonomische draagzak? Een ergonomische draagzak ondersteund de natuurlijke houding van het kindje. De knieĆ«n moeten iets hoger dan de billen (navelhoogte) en in een M-houding (kikkerhouding) kunnen komen. Het ruggetje komt door deze spreid-hurkhouding in een mooie natuurlijke kromming.

Een ergonomische drager ondersteunt van knie tot knie en maakt de spreid-hurkhouding mogelijk. Een ergonomische drager heeft een soepele stof die zich voegt om de rug van het kind. De drager geeft goede ondersteuning, maar maakt ook de ronde houding van de rug mogelijk. Een drager met een verhard rugpand voldoet niet aan deze kenmerken. Een ergonomische drager zorgt er tevens voor dat het gewicht van het kind gelijkmatig over het lichaam van de drager wordt verdeeld.