Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek is op zo’n manier geweven dat hij alleen diagonale rek heeft. Door deze manier van weven geeft de geweven doek goede steun bij het dragen. Een geweven draagdoek is te gebruiken vanaf de geboorte tot in de kleutertijd.

Geweven draagdoeken zijn er in verschillende maten. Welke maat je nodig hebt hangt af van je postuur en lengte, en welke knoop je wilt gaan gebruiken. De meest gebruikte maat is een maat 6 (4,6 meter). Met een draagdoek van deze lengte kun je bij een gemiddeld postuur, de meest gebruikte knooptechnieken doen.

Er zijn doeken in veel verschillende materialen en dikten. Er zijn doeken van 100% katoen, maar ook doeken met linnen, wol, zijde, yak, tencel en noem maar op. Er zijn doeken van 100% katoen, maar ook doeken met linnen, hennep, wol, zijde, yak, tencel en noem maar op. De dikte van een draagdoek heeft invloed op hoe gemakkelijk de doek knoopt en hoe comfortabel de doek aanvoelt op je schouders. Bij een dunne doek is het van belang dat je erg secuur knoopt, anders kan hij wat gaan snijden in je schouders. Een dikkere doek knoopt soms wat lastiger, maar voelt vaak wat zachter aan op je schouders. De materialen van de doek hebben ook invloed op de draagervaring en hoe gemakkelijk hij te wassen is. Sommige doeken van 100% katoen kunnen op 60 graden worden gewassen. Doeken met wol en zijde moeten vaak met de hand worden gewassen en liggend drogen. Volg altijd goed de wasinstructies in het waslabel van je doek.

Voor het eerste gebruik moeten de meeste draagdoeken gewassen worden. Daarmee fixeer je de draden en voorkom je draadverschuivingen. Een nieuwe doek kan nog wat stug aanvoelen. Als je veel met een doek knoopt en draagt, kneuzen de vezels waardoor ze zachter worden. Denk maar aan een goed ingedragen spijkerbroek, die kan ook heerlijk zacht aanvoelen.